Руската посланичка сезирала българската прокуратура за фабрикуването на шпионски списъци от Кирил Петков
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юли 2022 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската посланичка сезирала българската прокуратура за фабрикуването на шпионски списъци от Кирил Петков

/КРОСС/ Посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова е сезирала българската прокуратура за извършени престъпления на министър-председателя в оставка Кирил Петков, съобщи "Афера", позовавайки се на дипломатически източник.

Руската посланичка настоява Кирил Петков да бъде разследван за фабрикуването на списъци, в които са вписани руски граждани, без за тях да има каквито и да е данни и доказателства за извършени шпионски и други нерегламентирани дейности на територията на страната.

„Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души – защо? Какво означава против интересите на България?“, заяви Митрофанова в интервю за БНТ. „Руската страна напълно отрича тези обвинения и още повече отхвърля обявяването на колегите ни за персона нон грата. Обявяването на персона нон грата е много тежко деяние, казва се че човек е извършил нещо сериозно и незаконно на територията на България. Какво направи нашият технически персонал – шофьори, инженери, готвач и други? А ако говорим за обявяване на дипломат за персона нон грата, то моля, представете поне минимални доказателства за незаконната му дейност“, коментира по-късно Митрофанова и пред ТАСС.

Според дипломати подаването на сигнал от посланик срещу премиера в прокуратурата е невиждан прецедент, не само у нас, но и в международната практика.

За момента не е ясно какви действия и изобщо ще извърши ли проверка българската прокуратура по сигнала на руската посланичка у нас. Действията на Елеонора Митрофанова обаче категорично показват, че извършеното от Кирил Петков не просто нарушава българските законодателство и Конституция, но и грубо погазва Виенската конвенция, категорични са дипломатическите източници на "Афера", които са с дългогодишна професионална кариера зад граница.