Учени откриха в Арктика "полюси на затопляне"
Секция: Наука
01 Юли 2022 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха в Арктика "полюси на затопляне"

/КРОСС/ Руски и норвежки учени откриха в Арктика "полюси на затопляне" - зони с ускорено повишаване на температурата, по-голямо от скоростта на глобалното затопляне от десетилетия, съобщи ТАСС, цитира БТА.

Най-високите темпове на затопляне са регистрирани в северната част на Баренцово море, където скоростта на повишаване на температурата е 5-7 пъти по-висока от скоростта на глобалното затопляне, съобщиха от руския Арктически и антарктически научно-изследователски институт.

Според специалистите норвежкият остров Карл XII на североизток от архипелага Свалбард е един от "полюсите на затоплянето" - там е регистрирано средногодишно повишаване на температурата от 2,7 градуса Целзий на десетилетие и 4 градуса през есента. Същото важи и за руския остров на Хейс от архипелага Земя на Франц - Йосиф - там увеличението е от 2,2 градуса на десетилетие и 3,8 градуса през зимата.

Затоплянето в Арктика е главно през студения сезон. През есента и зимата повишаването на температурата достига до 4 градуса на десетилетие, но през лятото или остава стабилна, или се покачва с умерени темпове - от 0 до 0,7 градуса на десетилетие.

Повишаването на температурата в региона е тясно свързано с повишаването на температурата на морската повърхност и значителното намаляване на плаващия лед. В някои райони на Баренцово море ледът за едно десетилетие е намалял от 7 до 25 процента. От 1980-те до 2000-те години средната годишна площ на ледената покривка в Арктика е била около 550 хиляди квадратни километра, но през последните двадесет години е намаляла с 40 процента и сега е около 330 хиляди квадратни километра.

Заключенията са направени на базата на наземни наблюдения и данни, получени от спътници. Резултатите са публикувани в британското научно списание "Нейчър".