Над 5000 проверки извършиха служители от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юли 2022 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 5000 проверки извършиха служители от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите

/КРОСС/ 5337 проверки извършиха служителите от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите за периода  28.06.2022 г. - 30.06.2022 г. Съставени са 94 акта и 36 констативни протокола.

Инспекторите от държавните горски предприятия са извършили общо 2 337 проверки. През контрол са преминали 1 086 обекта за добив на дървесина, 890 превозни средства, 12 лица риболовции на 349 други физически лица. В резултат са съставени 23 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите. Задържани са 14,0 пространствени кубически метра дърва, едно моторно превозно средство, четири каруци и други инструменти за дърводобив – 1 брой. 

За същия период на територията на страната 107 екипа горски инспектори от Регионалните дирекции по горите извършиха над 3000 проверки. Проверени са 320 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, близо 370 обекта за добив на дървесина, 1220 превозни средства, транспортиращи дървесина, 1100 ловци, риболовци и физически лица. В резултат на осъществените дейности по контрол върху опазването на горските територии и дивеча, служителите на РДГ са съставили общо 36 констативни протокола и 71 акта за установени нарушения на Закона за горите.  Задържани са повече от 22 плътни куб. м обла строителна дървесина, 57 пространствени куб. м дърва за огрев, моторно превозно средство, две каруци и два моторни триона.

В обект за добив на дървесина, в горски територии на ТП „ДГС Враца“, с издадено позволително за сеч, служители на Регионална дирекция по горите - Берковица са  установили добив на дървесина от немаркирани дървета. За извършената незаконна сеч на виновното лице е съставен акт по Закона за горите. Акт е съставен на лице за незаконен добив на дървесина в горски територии – държавна собственост, стопанисвани от ТП „ДГС Сливница“ и попадащ в землището на с. Драгоил, общ. Драгоман. Нарушението е установено от служители на Регионална дирекция по горите – София. В обекта, който е с издадено позволително за сеч, проверяващите са констатирали, че са отсечени 11 немаркирани дървета от черен бор.

Служители на РДГ София са установили, че в землището Бузяковци, общ. Ихтиман, в близост до асфалтов път са складирани 40 кубика дървесина от зимен дъб и цер. По дървесината е имало отпечатък от контролна горска марка, чийто номер не се разчита.

За установеното нарушение служителите на РДГ София са съставили констативен протокол, с който е задържана дървесината, с незаконен произход. Работата по случая продължава.