ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юли 2022 18:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

/КРОСС/ Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по схемите и мерките за директни плащания, че в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ (https://seu.dfz.bg/drupal/) е разработена нова функционалност.

Считано от Кампания 2022, издаваните от ДФЗ документи – Удостоверения за декларирани площи/животни по схеми (документ изискван от търговските банки, като част от процедурата по учредяване на особен залог), могат да се генерират електронно от индивидуалният профил на кандидата в СЕУ. Всеки стопанин с активна регистрация в системата (към момента са над 26 хил. фермери) и подадено валидно заявление за подпомагане за текущата кампания може по електронен път да генерира Удостоверение, посредством страницата "Удостоверения за особен залог" позиционирано в меню „Справки“ - секция „Финансови“.

Новата услуга в СЕУ е част от стремежа на Фонд „Земеделие“ за дигитализация на процесите и намаляване на административна тежест при обработката на заявленията на кандидатите за подпомагане.

Всяка кампания областните дирекции на ДФЗ обработват над 6 хил. искания за удостоверения, съдържащи обобщени данни за декларирани площи, животни, схеми и мерки за подпомагане. За Кампания 2022 с оглед приемственост в методите на работа със бенефициерите, ДФ „Земеделие“ ще продължи да издава и хартиени удостоверения чрез областните си структури. От 2023 г. издаването на удостоверения за особен залог на хартиен носител ще бъде окончателно преустановено и такива ще се генерират само електронно.