Асен Василев взе мандата като кандидат за премиер на ПП
Секция: ПОЛИТИКА
01 Юли 2022 19:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Василев взе мандата като кандидат за премиер на ПП

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание на кандидата за министър-председател на Асен Василев. Той беше посочен от най-голямата по численост парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната".

"България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. По Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш", обърна се към Василев президентът Радев.

"За мен това е огромна отговорност, всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. И той да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и наистина да отстоява българския интерес и независимостта на държавата", каза от своя страна кандидатът за премиер на ПП Асен Василев.

Заедно с Асен Василев в президентството бяха и премиерът в оставка Кирил Петков, доскорошният председател на НС Никола Минчев и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. Сега започва да тече 7-дневен срок, в който издигнатият за премиер трябва да предложи на състав на правителство или да върне мандата.