Парното и топлата вода поскъпват с близо 30 на сто средно за страната
Секция: ИКОНОМИКА
02 Юли 2022 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парното и топлата вода поскъпват с близо 30 на сто средно за страната

/КРОСС/ Парното и топлата вода поскъпват с 29,73 процента средно за страната. Решението на енергийния регулатор е окончателно и влиза в сила от днес (1-ви юли 2022 г.) до 30-ти юни 2023 г.

Най-голямо е увеличението на топлоенергията  в Разград -  43 на сто, а най-малко в Плевен и Бургас - 11 процента.

За София поскъпването е едно от най-високите и е с 40 на сто. С процент - два по-ниско от това за столицата е увеличението за Пловдив, Варна и Перник.

С 33 на сто се вдигат цените в Сливен, а между 18 и 27 процента по-скъпа топлоенергия ще плащат във Враца, Велико Търново, Русе и Габрово.

 

За битовите потребители на „Топлофикация София" ЕАД утвърдената цена остава 137,86 лв./MWh, при сегашна цена 98,48 лв./MWh, което е изменение с 39,99%.

Потребителите на „ЕВН България Топлофикация" ЕАД ще заплащат цена от 137,66 лв./MWh, при сегашна цена  99,55 лв./MWh, което е изменение с 38,28% .

Цената на „Веолия Енерджи Варна" ЕАД се изменя с 38,88%  и става 136,51 /MWh, при сегашна цена 98,29 лв./MWh.  на въпроси на журналистите.

Утвърдената от регулатора промяна е близо 10% средно по-ниска от предварителните разчети на регулатора, които предвиждаха увеличение с 39,26% и значително по-ниска и от исканото средно 123,58% увеличение от енергийните дружества.

В окончателното си решение КЕВР констатира и взема предвид няколко допълнителни обстоятелства: първо, топлофикационните дружества, които използват газ ще получат компенсации от правителството и през месец май, второ, някои от дружествата са потребили реално по-малко количество газ през пролетта на 2022 г., а от друга страна за някои топлофикации са констатирани по-ниски реални разходи за гориво.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна посочените два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия. За „Топлофикация София" природният газ и емисиите формират 87,61% от цената на топлофикационната услуга, за „Топлофикация Плевен" - този дял е 85,52%, за „Топлофикация Враца" - 83,08%, за „Топлофикация Перник" - 81,68%. При останалите дружества делът на природният газ и въглеродните емисии  при формирането на крайната цена е от 64,36% до 79,34%.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличиха почти четирикратно - от 45 лв./МВч  до над 160 лв./МВч. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират.