Проф. Тодор Кантарджиев: Подвариантът ВА.5 е 30 пъти по-заразен от варианта от Ухан и преминава по-бързо
Секция: Здраве
02 Юли 2022 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Тодор Кантарджиев: Подвариантът ВА.5 е 30 пъти по-заразен от варианта от Ухан и преминава по-бързо

/КРОСС/ Очаквам, че през юли подвариантът BA.5 на Омикрон ще доминира в България. Хубавото е, че много по-лесно минава заболяването. Това каза съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Тази събота" по бТВ.

По думите КОВИД-19 се привнася у нас от европейските летища и пътуване в чужбина. Особено почиващите в Гърция трябва да са много предпазливи и да избягват контактите си при завръщане у нас в продължение на няколко дни, призова той.

Подвариантът ВА.5 е 30 пъти по-заразен от варианта от Ухан и преминава по-бързо.

Според него, ако вълната се развие бързо, е препоръчително хората да си направят четвърта доза. „ВА.5 е генетично по-различен и за да бъдем достатъчно предпазени, е нужен бустер. При реимунизации си повишаваш имунитета за няколко месеца", поясни той. Вторият бустер може да бъде поставен 4-5 месеца след първия, уточни проф. Кантарджиев.  

Той заяви, че една от фирмите производители на ваксини е докладвала, че има готовност през есента да предостави комбинирана ваксина срещу уханския вариант и новите подварианти.

Проф. Кантарджиев подчерта, че проветряването на помещенията е от изключителна важност. В столицата директорите на болници в София вече са взели мерки и изискват носенето на маски, каза още той.