На 101 години почина създателят на Чебурашка художникът- аниматор Леонид Шварцман
Секция: КУЛТУРА
03 Юли 2022 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 101 години почина създателят на Чебурашка  художникът- аниматор Леонид Шварцман

/КРОСС/ На 101-годишна възраст почина класикът на руската анимация Леонид Шварцман, създателят на Чебурашка и много други герои, съобщава ТАСС, като цитира главния редактор на Съюза за анимационно кино („Союзмултфилм") Сергей Капков.

Леонид Шварцман е роден на 30 август 1920 г. в Минск. При раждането си получава името Израил, но го променя на 40-годишна възраст. 

През годините на своето творчество Шварцман участва в създаването на повече от 60 анимационни филма, много от които са включени в златния фонд на руската анимация. 

Шварцман представя на няколко поколения зрители анимационните филми "Снежната кралица", "Аленото цвете", "Златната антилопа", "Крокодилът Гена", "38 папагала" и много други. 

Най-популярният герой на Шварцман си остава Чебурашка.

Известен е и като илюстратор на детски книги и класически произведения. Шварцман е лауреат на наградата „Холивуд за деца" и наградата "За принос в професията" на Открития руски фестивал на анимационния филм в Суздал. Бил е член на Академията за кинематографични изкуства "Ника" и на Международната асоциация за анимационни филми, както и почетен директор на Московския музей на анимацията. 

Източник:БТА