Откриха раннохристиянска църква в гората край село Свежен
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Юли 2022 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха раннохристиянска църква в гората край село Свежен

/КРОСС/ Раннохристиянска църква беше открита в гората край брезовското село Свежен. Това се случва при обход на горски служители, които виждат следи от иманярски набези. Археолозите, които идват на място, констатират, че църквата е от началото на 5-и век след Христа.

Църквата се намира навътре в гората край Свежен, скрита от погледите на хората, но не и на иманярите. Открита е съвсем случайно от лесничей, който маркирал дървета.

С него бил и Димитър Копаранов.

"Отгоре слизаме и той отдалеч видя, защото ние го знаем местността тук, че е могила, обаче отгоре като видя разкопките и вика - тук става нещо. Тук спряхме и установихме, че иманярите са разкопали доста работи", каза Копаранов.

Веднага подали сигнал в кметството, а кметът извикал археолози.

"Дойдохме, видяхме на място, че става въпрос за една сравнително ранна църква, вероятно от началото на 5 век след Христа", каза археологът от НИМ Мартин Христов.

Църквата е с неголеми размери

"Вътрешната дължина е 11 м., ширина 6 м., изградена е от ломени камъни с калова спойка. Ясно е видима абсидата, иманярите са извадили в резултат на тяхната дейност и много от покривните керемиди и част от подовите тухли, което означава, че са пробили и пода на самата църква", обяснява Христов.

По данни на свещеник от Свежен от 30- те години на миналия век в района е имало седем църкви.

"Той показва седем места, които са показани и с разстояния и с посока при откриването на тази църква, този храм в гората ние го наложихме на топографска карта и отговаря на едно от тези места", каза Христо Енков - кмет на община Брезово.

За да се запази храмът и да стане част от туристическата карта на Свежeн, на ход са институциите.