Археолозите се надяват да получат финансиране за продължаване на разкопките в Перперикон
Секция: КУЛТУРА
05 Юли 2022 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолозите се надяват да получат финансиране за продължаване на разкопките в Перперикон

/КРОСС/ Проф. Николай Овчаров започва пореден сезон на археологически разкопки на Перперикон в Родопите, въпреки неяснотите около финансирането. Екипът ще търси тайните зали на прочутия в цялото Средиземноморие храм на Дионис, който бил посетен от Александър Велики.

На Перперикон професорът работи повече от 20 г. и смята, че е свършена 80 на сто от работата по разкриването на останките от древния град.

Проф. Овчаров отбеляза, че заради проблеми с финансирането са започнали работа само с 19 вместо със 100 души, както обикновено. Средствата за разкопките са осигурени от община Кърджали.

Археолозите работят отново при залата с олтара в храма на Дионис, който са разкрили още преди 15-17 години.

"Крепостната стена от римската епоха, която се е появила към втората половина на III век частично е разрушила тази зала. Очакваме в нея масивни зидове, които започнаха още тогава да излизат, да се окажат също сгради, свързани със залата с олтара. Според древните предания тук е идвал Александър Велики да получи предсказание. Най-отгоре очакваме да бъде средновековният град и вече под него да излязат тези по-ранни градежи, за които говорим", разказа за "Денят започва" проф. Овчаров.

Археологът критикува Министерство на културата, че не е финансирало приоритетните обекти от гледна точка на културния туризъм. Със средствата, които са им отпуснати от общината, ще работят през следващите два месеца. Проф. Овчаров се надява да надделее разумът и да получат необходимото финансиране.

"Перперикон е един от най-важните археологически обекти в страната", припомни ученият.