За първи път откриха маймунска шарка при дете
Секция: СВЯТ
05 Юли 2022 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път откриха маймунска шарка при дете

/КРОСС/ За първи път в света бе открит случай на маймунска шарка при дете. Националния здравен институт на Нидерландия откри 64 нови случая на инфекция с маймунска шарка, включително при дете в училищна възраст, съобщи ANP.

Все още не е установено как детето се е заразило с маймунска шарка, но здравните власти предполагат, че това се дължи на контакт с кожата на вече заразен човек.

Останалите нови случаи включват мъже, повечето от които правят секс с други мъже. Това вероятно се дължи на събитията по време на месеца, в който се провеждат гей-паради в Амстердам и други големи градове в страната.

Общо 352 случая на маймунска шарка са открити в Нидерландия.

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, предавано на хората от животни. Среща се често в Западна и Централна Африка.

Симптомите на заболяването са висока температура, главоболие и обрив по кожата, който започва от лицето и се разпространява в останалата част от тялото.

Случаи на инфекция с маймунска шарка през последните седмици са докладвани извън Африка - по-специално в Германия, Швейцария, Испания, Белгия, Италия, Португалия, Обединеното кралство, Австрия и Швеция.