Проф. Момеков: В „подножието“ сме на поредната COVID вълна
Секция: Здраве
05 Юли 2022 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Момеков: В „подножието“ сме на поредната COVID вълна

/КРОСС/ "Намираме се в "подножието" на поредната вълна на коронавируса, отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро". Това каза проф. Георги Момеков по време на кампания за популяризирането на ваксинацията срещу COVID-19.

Той отново повтори, че ваксинираните срещу коронавирус остават високо защитени срещу тежко протичане на болестта.

"Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, защото броят на новодиагностицираните започва да расте. Съдейки по данните за повишаващото се разпространение на SARS-CoV-2 в другите европейски страни, не можем да очакваме, че тази поредна вълна ще подмине България", предупреди проф. Момеков.

Той уточни, че в страната има около 30% ваксинирани.

Проф. Момеков посочи, че според Американската агенция по храните и лекарствата на този етап поставянето на подсилваща доза с ваксините срещу COVID-19, с които разполагаме, създава адекватна защита срещу хоспитализация и смърт.

"Популацията, която все още не си е поставила ваксина, не трябва да забравя, че сме общество с доста голяма тежест на хроничните заболявания, а при страдащите от хронични заболявания рискът от тежко боледуване, налагащо болнично лечение, от последващи усложнения за здравето, а дори и от летален изход е в пъти по-висок. Затова горещо препоръчвам на всички граждани да се ваксинират възможно най-рано", съветва професорът.