МТС представи предстоящи конкурси по европейски програми за цифрова и транспортна свързаност
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юли 2022 15:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МТС представи предстоящи конкурси по европейски програми за цифрова и транспортна свързаност

/КРОСС/ Възможностите за финансиране в предстоящи конкурси по Механизма за свързване на Европа и програма „Цифрова Европа“ бяха представени днес на Евро Техно Инфо Ден. Министерството на транспорта и съобщенията обяви предварително темите и изискванията за кандидатстване, за да имат време компаниите и организациите да се подготвят успешно.

„Министерство на транспорта и съобщенията е национален координатор за цифровия и транспортен сектор, готови сме да окажем съдействие и призоваваме да има повече участници“, каза при откриването на информационния ден заместник-министър Дилян Берковски.

Първите конкурси в областта на цифровата свързаност са през септември и октомври 2022 г. Общият бюджет надхвърля 470 млн. евро. Ще бъдат отпуснати средства за технологии от пето поколение в здравеопазването и образованието. Предвижда се финансиране за опорна свързаност като подводни кабели и сателитна инфраструктура за цифрови глобални портали.

Бюджетът на Механизма за свързване на Европа в сектор „Транспорт“ е 25 807 000 000 евро в периода 2021-2027 г. Те са за подкрепа на проекти, които да развият Общоевропейската транспортна мрежа, мултимодални мрежи и адаптиране на инфраструктурата към изискванията за двойно предназначение /гражданско и военно/.