Общините Добрич, Перник, Хасково и Челопеч ще изпълняват проекти за намаляване на вредните емисии
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юли 2022 16:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Общините Добрич, Перник, Хасково и Челопеч ще изпълняват проекти за намаляване на вредните емисии

/КРОСС/ Днес вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметовете на четирите общини – Йордан Йорданов (община Добрич), Станислав Владимиров (община Перник), Станислав Дечев (община Хасково) и Алекси Кесяков (община Челопеч)  – подписаха договори за изпълнението на проекти в тази сфера. Те ще се финансират по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, която е част от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г.

„Проекти и дейности от този тип имат реален принос за намаляване на вредното въздействие върху климата и адаптация към промените в него, показват ни как можем да постигнем енергийна независимост и да намалим вредните емисии. Подкрепата и споделеният опит от страни като Норвегия помагат за положителната промяна в обществото и институциите, което е важно и за нашето зелено бъдеще“, каза министър Борислав Сандов.

Община Перник в партньорство с община Бобов дол, предвижда пилотно инсталиране на система за производство на водородно-кислородна смес към отоплителната система на няколко общински сгради. Очакваният ефект е икономия на гориво с до 50% и намаляване на вредните емисии. Проектът е на стойност 954 хил. лв.

В Добрич, съвместно с община Крушари, ще приложат иновативни мерки за намаляване на емисиите и адаптиране към изменението на климата чрез доставка и монтаж на фотоволтаични централи на обществени сгради. Проектът е на стойност от близо 702 хил. лв.

Община Хасково, в партньорство с Маджарово и Стамболово, предвижда пилотни мерки в областта на енергетиката и екологията за намаляване на емисиите от парникови газове. Ще се интегрират система със зелен водород към сградата на Дома за стари хора и слънчеви системи за топла вода в 8 сгради на детски градини, ще се разработи и стратегия за политиките по смекчаване и адаптация към измененията на климата.  Проектът е на стойност над 909 хил. лв.

Партньори на община Челопеч са Мирково, Златица и Копривщица по проект за 885 хил. лв. Сред предвидените мерки са: покривна фотоволтаична инсталация за електрическа енергия от възобновяем източник на сградата на училище, зарядна станция за електромобили с фотоволтаично захранване, соларна система за топла вода в детска градина, както и пилотно въвеждане на домашно компостиране за 250 домакинства.

Програмата „Опазване на околната среда и климатични промени“ (ПООСКП) се финансира от ФМ на ЕИП. Бюджетът на програмата е 15,29 млн. евро – 13 млн. евро са безвъзмездна помощ от ФМ на ЕИП 2014-2021 и 2,29 млн. евро национално съфинансиране. Програмен оператор на ПООСКП е дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество“ към МОСВ, а партньор от страните донори – Норвежката агенция по околна среда / Norwegian Environment Agency (NEA).