Заради новата COVID вълна: Връщат задължителните маски в болниците в някои градове
Секция: Здраве
07 Юли 2022 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заради новата COVID вълна: Връщат задължителните маски в болниците в някои градове

/КРОСС/ Днес с писмо от Министерството на здравеопазването ще разпоредим на регионалните здравни инспекции да издадат предписание за носене на защитни маски в лечебните заведения в градовете, в които има най-висока заболеваемост от COVID-19. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Ситуацията с разпространението на инфекцията е сравнително спокойна сега, допълни той и посочи, че започва началото на вълна, която ще продължи, но никой не може да каже "до какви висоти ще стигне", каза още Кунчев.

По думите му може да се очаква в началото на август да бъдат достигнати максимални стойности на броя на заразените. При въздушно-капкова инфекция, особено при подвариантите на "Омикрон" - BA.4 и BA.5, каквито и да е мерки не могат да намалят разпространението, но могат да намалят темпа му, допълни Кунчев.

По-рано днес данните на Националния център по заразни и паразитни болести показаха, че София-град, областите Бургас, Варна и Враца са в жълта зона по ниво на заболеваемост от коронавирусната инфекция.

Ден от Столичната община поискаха във всички общински лечебни заведения да бъде въведено изискване за носене на маска - както от работещите там медици, така и от пациентите.