Министерството на околната среда и водите обяви защитена местност „Залив Корал“
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юли 2022 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Министерството на околната среда и водите обяви защитена местност „Залив Корал“

/КРОСС/ Защитена местност „Залив Корал“ обяви със своя заповед министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Решението за защитената акватория е част от стратегията на екипа в министерството за опазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение „Да запазим Корал“.

„До 2030 г. трябва да имаме 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони като част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в „Коалиция за висока амбиция за природата и хората“ – междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично разнообразие, към която България се присъедини на 2 март тази година“, каза министър Борислав Сандов. МОСВ възложи на БАН изготвянето на концепция за постигането на тези цели, работи и с неправителствения сектор, който има активно участие в опазването на природата и биоразнообразието.

В границите на защитената местност се забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Изключения са допустими само при бедствия, извънредни ситуации, аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова в периода от 1 октомври до 1 март. Не е позволено изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове и атракциони. В границите на защитената местност не се допуска отглеждането на аквакултури, използването на дънни, тралиращи, драгиращи средства, депонирането на драгажни маси, както и изхвърлянето на отпадни води от плавателни съдове. Забранено е изхвърлянето на канализационни и отпадъчни води от сушата, нефтопродукти и други отпадъци, както и заустването на канализации.

Защитената местност „Залив Корал” е третата морска защитена територия у нас след резерват „Калиакра” (1941 г.) и защитена местност „Пясъчна банка Кокетрайс” (2001 г.). В границите на 1320 декара ще се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни.

Обявяването на още три нови морски защитени територии е на етап обществено обсъждане – защитените зони „Аладжа банка“, „Емона“ и „Отманли“. Повече за трите нови морски защитени зони вижте на страницата на МОСВ в линка https://www.moew.government.bg/bg/obstestveno-obsujdane-na-proekti-na-zapovedi-za-obyavyavane-na-zastiteni-zoni-za-opazvane-na-prirodnite-mestoobitaniya-i-na-divata-flora-i-fauna-publikuvano-na-01-07-2022-g/