Започна процесът за срутилия се през 2018 г. мост в Генуа
Секция: СВЯТ
07 Юли 2022 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна процесът за срутилия се през 2018 г. мост в Генуа

/КРОСС/ В Генуа започна мащабен процес във връзка със срутването моста "Моранди". Инцидентът стана на 14 август 2018 година. Загинаха 43 души.

Обвинени са 59 души. Сред тях са бивши висши ръководители и специалисти на Autostrade и на Spea - компанията за поддръжката и инспекциите на моста, настоящи и бивши ръководители и служители на Министерството на инфраструктурата.

Обвиненията са по различни причини като множествени умишлени убийства, убийства на пътя, умишлено срутване, бездействие по служба, посегателство върху безопасността на транспорта и др.

Според прокуратурата повечето от обвиняемите са знаели, че мостът може да падне, но не направили нищо.

Ще бъдат изслушани 178 свидетели сред които бившите министри Грациано Делрио и Антонио Ди Пиетро както и над 200 граждански страни, без комитета на близките на загиналите. Разследваните за административна отговорност Autostrade и Spea платиха около 30 милиона евро и са извън процеса по този параграф.

Поради големият брой на участващите в него, той се провежда едновременно в няколко зали. Ограниченият достъп на медиите доведе до тяхното недоволство.