Георги Тенев: Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво вече е факт
Секция: Автомобили
09 Юли 2022 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Тенев: Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво вече е факт

/КРОСС/ Реално отстъпката от 25 стотинки за литър гориво е факт и всеки може да се възползва на обектите, които имат желание и възможност да я предоставят за горивата, посочени в Закона за държавния бюджет. Това каза Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци на горива в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

За решението дали един търговец да предоставя такава отстъпка или не водеща е икономическата тежест. „Със сигурност големите вериги имат такава възможност. За един малък обект месечно отстъпката ще излезе около 75 хиляди лева, като не броим инвестицията в актуализацията на софтуера и обучението на персонала", обясни Тенев.

Софтуерът е необходим, за да може да се издаде разширен фискален бон, в който е отразена е отстъпката, поясни той.

Процедурата отнема между 5 и 15 минути. Отстъпката важи срещу предоставяне на талон за личния си автомобил. Служителят на бензиностанцията проверява дали е на физическо лице и дали категорията му отговаря на изискванията за държавната отстъпка.

Георги Паничарски, който е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, коментира, че бензиностанциите от по-малките населени места няма да могат да се включат в мярката за подпомагане, защото не могат да осигурят финансов ресурс за това. „Около 10-20% от членовете на нашето сдружение само ще се включат. 300 лв. без ДДС е само софтуерът. Няма яснота колко ще струва в края на месеца инсталирането на протокола, с който ще се подават ежемесечните справки към НАП за зареденото количество гориво и номерата на автомобилите. Това е допълнителен разход", посочи той.

По думите му по-голямата част от бензиностанциите ще започнат да предлагат отстъпката от следващата седмица.

Той прогнозира, че собствениците на малки бензиностанции ще бъдат изправени пред сериозни финансови трудности и пред опасност от фалити.