Христанов: Само от фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Амдреево“ държавата ни е загубила между 250-300 млн. лв
Секция: ПОЛИТИКА
11 Юли 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христанов: Само от фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Амдреево“ държавата ни е загубила между 250-300 млн. лв

/КРОСС/ Беше проведен одит между 6 и 9 юли на DG SANTE – това е органът на ЕС, който се грижи за безопасността на храните в рамките на Съюза. Семействата на служителите на БАБХ са били приканени да ги призоват да си вземат болничен, да намерят всеки друг начин, само и само да не се явят на работа. Страхуват се. В един от тези разговори лицето буквално плачеше. Това каза заместник-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Христанов разказа, че вечерта на 6 юли е получил три болнични. „Това е поредният начин да ни се демонстрира, че има всесилие и те са над закона и да бъде саботирана дейността на БАБХ и одита от DG SANTE. Напълно сме наясно, че сме застанали зад едно задкулисие, което вече има конкретни имена, и политическият чадър над него, който също се прояви преди няколко седмици“, заяви заместник-министърът на земеделието.

Само от фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ държавата ни е загубила между 250-300 млн. лв., смята Христанов. „От другите дейности, които продължаваме да анализираме, една от които е инсинераторите, подозираме, че става въпрос за още няколко десетки милиона лева. Имаме вече първите данни и се надявам, че до края на другата седмица ще имаме готовност да ги представим на прокуратурата и на ГДБОП“, заяви Христанов.

Той добави, че според общата оценка сме изгубили между 400-500 млн. лв., от които 250-300 млн. лв. са за последните 10 години и още 150-200 млн. лв. от други подобни схеми.

„Разликата между количествата храни, в които са открити пестициди преди и сега, особено ако вземем 35 дни миналата година и 35 дни тази година, в които вече е БАБХ, говорим за 7-8 пъти по-големи обеми храни, които сега връщаме заради завишени количества на пестициди. Очевидно БАБХ при старото управление е осигурявало чадър над тази дейност, да не изпрати нито една проверка“, добави той.

Христанов обясни, че за миналата година средно на ден на ГКПП „Капитан Андреево“ са били отхвърляни 6 тона храни за наличие на пестициди, в момента тази цифра е стигнала 22 тона храни на ден.

„Около 30% от препаратите, използвани за растителна защита са незаконен внос през ГКПП „Капитан Андреево“, каза още той.

Без политически чадър цялата мрежа не е можела да функционира, категоричен бе той. „Аз си направих труда да изровя всички въпроси, подадени от европейските партньори, от журналисти, от народни представители, от граждани, МВР и ОЛАФ, прокуратура за последните три години – това е една педя купче с документи с въпроси. някои от тях са много сериозни. Един от тях е от евродепутат от Ирландия, който казва „Докога ще продължава корупцията на българо-турската граница, от която са ощетени хиляди граждани?“. Няма как всички те да не са достигнали до най-високото ниво, до министър-председател. В повечето от случаите отговорите са съвсем нормални, повърхностни и си личи наистина много активен творчески подход да се направи всичко възможно, но да не се отговори по същество на тези въпроси“, заяви Христанов.