Светослав Бенчев, БПГА: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца
Секция: Коментари
11 Юли 2022 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светослав Бенчев, БПГА: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца

/КРОСС/ Дългоочакваната и коментирана отстъпката при зареждане на гориво у нас вече е факт от събота.

Минали са само два дни от началото на тази програма, наблюденията са, че по-голямата част от бензиностанциите предлагат тази схема. Моите лични наблюдения в рамките на два дни са, че и доста независими бензиностанции се включват в нея. Това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в сутрешния блок на БНТ "Денят започва". Той каза още, че тази схема ще продължи най-много шест месеца, като се предвижда да се поставят информационни табели на бензиностанциите, които да индикират дали в конкретната бензиностанция се предлага отстъпката. Бенчев уточни, че схемата е пожелателна и това според него е по-добрия вариант.

Не се налагат никакви промени в електронната система с фискална памет. Няма я тази тежка работа, която беше предвидена, да се взима личната карта на човека, да се въвеждат имената, ЕГН. Сега това което трябва да се прави е да се показва талона на колата, касиерът вижда дали това е същия автомобил, и записва номера на колата в разширения фискален бон. В крайна сметка нещата се изчистиха, разясни Бенчев.

Имаме друг проблем. Доларът продължава да поскъпва, само в рамките на миналата седмица поскъпна с около 10 стотинки, което ще убие намалението на котировките на петрола и готовите продукти, тъй като ние ги купуваме в долари. Ако продължи тази тенденция надолу, ще има намаление на цените, но сега важното е да се каже, че тенденцията успокои цените и ги остави на тези нива на които ги виждаме, коментира Бенчев.

Ние продължаваме да сме с най-ниските цени на горивата в ЕС, това са данни към 5 юли. Нищо по-различно не се случва от това, което става в останалата част на Европа и в България, успяваме да задържим добри цени, надяваме се да продължим да го правим, каза още Светослав Бенчев. Можем да се доволни от това, което се случва, наистина ситуацията ни е добра с цените на горивата, допълни той.