Икономисти: Инфлацията в края на годината у нас може да стигне 20-21%
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2022 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономисти: Инфлацията в края на годината у нас може да стигне 20-21%

/КРОСС/ „Данните в петък на 15 юли ще покажат, че инфлацията за юни отбелязва ново покачване. Най-вероятно ще премиенм 16,2”. Това прогнозира в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS финансовият анализатор Преслав Райков.

По думите му цените на енергонистелите ще вървят нагоре и ще влошат ситуацията в близките месеци/ "Есена и зимата за Европа може да бъде доста тежка. Инфлацията може да стигне 18-20% в края на годината".

Икономистът Мика Зайкова обаче допусна, че е възможно да надхвърлим и тази граница и да стигнем до 21%. „Защото сме най-бедната страна в ЕС, най-енергоемката и най-ресурсоемката", смята тя. Според нея правителството не е взело най-важната мярка – да освободи от данък печалба реинвестирането в нови техники и технологии.

Според Зайкова отстъпката от 25 ст. на литър гориво за частните лица не влияе на цените на плодовете и зеленчуците, а те намаляват заради друго. "Сега е сезонът им, има избор и е естествено за наше производство цените лекичко да спаднат надолу. Това не означава, че инфлацията намалява. Има други важни неща, които я тикат нагоре - горивата, прекъснатите доставки”, коментира още Зайкова.

Тя даде за пример доставките на суровини, които трябва да дойдат от Русия и Украйна. Според нея въпросните доставки стават нередовни, а суровини поскъпват.

И двамата икономисти изразиха мнение, че правителството трябва да действа бързо, тъй като Планът за възстановяване и устойчивост е забавен. Според Райков обаче най-важно за българската икномика е да започне да се реформира, да стане по-гъвкава и конкурентоспособна и да произвежда повече.