Вучич: Ако е необходимо, Сърбия ще поеме петролната си компания от "Газпром", докато санкциите са в сила
Секция: СВЯТ
14 Юли 2022 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вучич: Ако е необходимо, Сърбия ще поеме петролната си компания от "Газпром", докато санкциите са в сила

/КРОСС/ Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ако бъде необходимо, докато са в сила санкциите срещу Русия, Сърбия ще поеме Сръбската петролна компания НИС от "Газпром", която е мажоритарен собственик на НИС, и ще върне компанията, когато санкциите бъдат отменени, съобщава агенция Бета.

"Отделни посредници и търговци на иракски петрол от Киркук не искат да работят с мажоритарни руски собственици. Досега решавахме този проблем, ще гледаме да го решаваме и в бъдеще и да разговаряме с руснаците, ако трябва да направим договор - докато санкциите са в сила, да поемем НИС и да я върнем, когато санкциите отминат", каза Вучич, гостувайки в ТВ Пинк.

Той подчерта, че ще бъде създаден такъв твърд договор само ако бъде необходимо и че държавата не иска да "заграбва".

Президентът съобщи, че забраната за износ на дизел и бензин ще бъде удължена утре с още една седмица, защото заради ограничената цена на останалите вносители на горива не е изгодно да го внасят и е необходимо първо сръбският пазар да бъде снабден с горива.

Вучич каза още, че две трети от необходимия за зимата газ вече са осигурени и че ще бъдат купени два милиона тона въглища от Китай.

Той добави, че в резервите има дизел за 77 дни и бензин за 65 дни.