Проект по програма ИНТЕРРЕГ, в който участва и УНСС, насърчава студенти да повишат предприемаческия си потенциал
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юли 2022 13:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проект по програма ИНТЕРРЕГ, в който участва и УНСС, насърчава студенти да повишат предприемаческия си потенциал

/КРОСС/ Проектът „Насърчаване на предприемачеството чрез подкрепа на перспективни иновативни идеи чрез създаване на механизми за предваритерно инкубиране“ (CO WORKING), в който УНСС е партньор, има за цел да насърчава студентите да повишат своя предприемаческия потенциал. Той е финансиран по програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020 г.

„УНСС е партньор към проекта, който се ръководи от Иновативна зона Александър в Солун, Гърция, и се изпълнява съвместно с Университета Аристотел в Солун. Това е най-големият държавен университет в страната“, сподели проф. д-р Надя Миронова, директор на Регионален център за дистанционно обучение - Хасково, който координира всички дейности по бизнес начинанието. Тя допълни, че от миналото лято има и договор с министерство на регионалното развитие, което е принципал на споразумението по ИНТЕРРЕГ за България. Ръководител на проекта е проф. д-р Николай Щерев, който е ръководител на катедра "Индустриален бизнес" в УНСС. От българска страна участва още Национална компания индустриални зони (НКИЗ)“, допълни проф. Миронова. Тя поясни, че дейностите, които се извършват по проекта, са изключително на територията на Центъра за дистанционно обучение в Хасково и в Кърджали. Планира се на територията на индустриалната зона в Кърджали, която е част от НКИЗ, да бъдат изградени офиси, които да промотират предприемачеството.

Най-голямото предизвикателство пред УНСС и пред проекта е насочено към насърчаване на предприемачеството. Задачата на УНСС е да го подпомага не само в трансграничната зона. Нашата специфична цел е да насърчаваме  академичното и студентско предприемачеството в Хасково“, сподели и проф. д-р Николай Щерев, ръководител на катедра "Индустриален бизнес" в УНСС и ръководител на проекта CO WORKING.  „Продължителността му е  години и половина и той трябва да бъде финализиран през май догодина“, каза още проф. Щерев. По думите му основните резултати, които се изискват от целия екип и екипа на УНСС, е да бъде създаден офис за насърчаване на студентското предприемачество в Центъра за дистанционно обучение в Хасково.