Държавният глава: От парламентарно представените партии зависи дали ще се излъчи мнозинство в рамките на този парламент
Секция: ПОЛИТИКА
16 Юли 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавният глава: От парламентарно представените партии зависи дали ще се излъчи мнозинство в рамките на този парламент

/КРОСС/ Президентът Румен Радев проведе консултации с представители на ПГ на „Възраждане"

 От парламентарно представените партии зависи дали ще се намери решение за излъчване на мнозинство в

рамките на този парламент или ще отидем отново на предсрочни избори. Това заяви президентът Румен Радев,който прие на „Дондуков" 2 представители на парламентарната група на „Възраждане". Държавният глава проведе днес консултации с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третияпроучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. В срещата uчаства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Въпросът за властта е важен за решението на тази криза, но паралелно с него хората очакват ефективни решения от отговорните институции и най-вече от българския парламент", заяви президентът в началото на разговора. По думите му предсрочни парламентарни избори възможно най-скоро ще оставят много проблеми нерешени и дори могат да ги задълбочат в отсъствие на Народното събрание. Той добави, че съществува и опасността след избори да се повтори същата политическа конфигурация като тази в настоящия парламент.

Председателят на „Възраждане" Костадин Костадинов посочи, че формацията поддържа позицията си, че най-добрият начин за излизане от политическата криза е провеждането на предсрочни избори. „Сегашният парламент е напълно изчерпан, той е фалирал както морално, така и управленски", каза Костадинов и добави, че Народното събрание има проблем и със събирането на кворум и в настоящия си състав на практика не работи.