Изкуственият интелект настъпва на сцената на фестивала в Авиньон
Секция: КУЛТУРА
16 Юли 2022 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуственият интелект настъпва на сцената на фестивала в Авиньон

/КРОСС/ Изкуственият интелект би трябвало да е най-големият враг на театъра, но постепенно открива мястото и ролята си в представленията на живо, съобщи АФП.

На фестивала в Авиньон роботи и виртуална реалност превземат сцената.

В "Гроние а Сел", една от сцените на престижния международен фестивал в южната част на Франция, е в ход интересна репетиция.

Пепър, хуманоиден робот с приветливо лице, е звездата в "Bot4Human" - театрално представление на студенти от уъркшопа "Ние сме роботите" във Висшето училище по минно дело в Нанси смесва артистична композиция и роботи.

Производител решава да изтегли всичките си роботи заради проблем, но един от собствениците не връща своя, за да продължи да му служи в ежедневието. Постепенно роботът поема контрол върху живота на собственика си, казва му кога да се прибере у дома, да се храни здравословно, да не се среща повече с приятелката си.

"Използваме този хуманоиден робот като кукла, всичките му реплики са препрограмирани до милиметър, това е изкуствен театър", обяснява пред АФП преподавателят по компютърни науки проф. Патрик Инаф, който е един от ръководителите на проекта заедно с Рафаел Гуисет и Ален Дютек.

Може ли робот да пресъздаде чувство на сцената? За разлика от киното и сериалите, особено напоследък по Нетфликс, роболюцията бележи слаб напредък в света на театъра.

"Искаме публиката да си задава въпроси за взаимодействието между човек и робот", казва професорът.

А какво ще стане, ако изкуствен интелект пише пиеси? Случаят с "dSimon" ("Дигиталният Симон") е почти такъв.

Това представление, отново на сцената на "Гроние а Сел", е дело на уругвайската компютърна специалистка Тамара Лейтес, която работи в Женева и швейцарския визуален артист и видео оператор Симон Сен.

Тамара е обучила изкуствен интелект да пише, като е интегрирала в него лични данни и характеристики на Симон. След това е създала сайтът metastories.ch, на който можете да поръчате текст на "dSimon" и да общувате с него. Авторът - изкуствен интелект обаче понякога дава напълно неподходящи, дори обидни отговори.

"Интересуват ме чувствата, които възникват от това общуване. Театърът е идеалното място за това, защото не сме във виртуалния свят", каза Симон Сен пред АФП.

Източник:БТА