Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова запазва своята академична автономия
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юли 2022 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова запазва своята академична автономия

/КРОСС/ Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак" в Република Молдова запазва своята академична автономия и университетска идентичност. Това става след взетото от молдовските институции решение Тараклийският държавен университет да не бъде определен като учебно заведение, подлежащо на сливане с Педагогическия държавен университет „Йон Крянга" в Кишинев.

В писмо до президента Румен Радев от ръководството и академичната общност на университета информират за решението и изказват признателност към българския държавен глава за оказаната подкрепа. От ръководството на висшето училище посочват също така, че своевременната и ефективна намеса на българския президент за каузата за запазване на единствения засега университет в чужбина със засилено преподаване на учебни дисциплини по българска филология, българска история, българска музика и българска култура, е показател за ефективна защита на интересите на българите по света.

Ролята на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак" за съхраняване на културата и националната идентичност на голямата българска общност в Молдова и като решителен фактор за развитието на приятелските отношения между двете държави, беше във фокуса на телефонния разговор на президента Румен Радев с президента на Молдова Мая Санду на 7 юли т.г. Българският държавен глава оцени високо конструктивното отношение на молдовските институции и потвърди подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Република Молдова, която получи официален статут на страна, кандидатстваща за членство в ЕС.