Над 5 000 проверки са извършени от служители от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юли 2022 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 5 000 проверки са извършени от служители от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите

/КРОСС/ 5 361 проверки са извършени от служителите от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите за периода 12-и до 14-и юли 2022 г. Съставени са 88 акта и 50 констативни протокола.

За посочения период от горските инспектори от  регионалните дирекции по горите (РДГ) в страната са извършени общо 3 105 проверки по спазване на горското и ловното законодателство. Проверени са 304 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 520 обекта за добив на дървесина, 1 029 превозни средства, транспортиращи дървесина, 182 риболовци и 1 070 физически лица.

В резултат от служителите на РДГ са съставени общо 50 констативни протокола и 71 акта за установени административни нарушения по Закона за горите. Основно установените с актове нарушения са за добив на дървесина от немаркирани дървета, за съхранение на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за транспортиране на дървесина от превозни средства, с нефункциониращи GPS - устройства, за неотговарящи на нормативните изисквания системи за видеонаблюдение на обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина, несвоевременно вписване на превозни билети за постъпила дървесина в електронните дневници на обектите, извършващи дървопреработване и търговия с дървесина и други.    

Задържани са общо 38,80 пространствени куб. м дърва за огрев, 5  моторни превозни средства,  един бензиномоторен трион и един инструмент за добив на дървесина.

От горските инспектори от Регионална дирекция по горите - Шумен е съставен акт по Закона за горите на физическо лице за транспорт на дърва за огрев с невалиден превозен билет. Нарушението е констатирано при рутинна проверка на товарно превозно средство, превозващо 4 пр. куб. м маркирани дърва за огрев - бук и габър в местността „Момина чешма", гр. Търговище. Колата, дървесината и представеният превозен билет, издаден за друго превозно средство, са задържани. Работата по случая продължава.

За същия период от три екипа горски служители са проверени общо 233 превозни средства, натоварени с дървесина, на трите постоянни контролни горски пункта в района на Регионална дирекция по горите - Пазарджик. Не са констатирани нарушения на горското законодателство.

През посочения период от служителите в държавните предприятия са извършени общо 2 256 проверки. Проверките са на: 956  обекта за добив на дървесина; 924 превозни средства;  23 ловци, 15 риболовци и 338 други физически лица. Съставени са 17  акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите. Задържани са 14,63 пространствени куб. м дърва, три моторни превозни средства, четири каруци и един моторен трион.