Пипалата на октопода вдъхновиха учените да създадат ръкавица за гмуркане
Секция: Технологии
16 Юли 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пипалата на октопода вдъхновиха учените да създадат ръкавица за гмуркане

/КРОСС/ Изследователи от Политехническия институт на щата Вирджиния разработиха ръкавица, която позволява да бъдат държани здраво предмети под вода, съобщи електронното издание Мейлонлайн. 

Тя ще бъде полезна за водолази, по-специално по време на спасителни операции в случай на корабокрушения. 

Повърхността на "окта-ръкавицата" е покрита с вендузи със сензори, които определят местоположението на обекта. Когато той бъде засечен, те изпращат сигнал до контролно устройство, което от своя страна активира залепването на вендузата. При експерименти ръкавицата е успяла успешно да задържи и вдигне карта за игра от водата.

Дизайнът на вендузите им позволява успешно закрепване към различни видове повърхности - гладки, грапави, плоски или извити. Работят ефективно и с обекти с различни размери, включително малки.

Пипалата на октопода имат същите свойства. Те са покрити със смукала, които се контролират от нервната и мускулната система на тялото. Октоподът е в състояние да управлява натиска, който упражнява върху целта. Когато прикрепи няколко вендузи към нещо, се създава здрава адхезивна връзка, която е изключително трудна за прекъсване.

"Октоподът контролира повече от 2000 смукала на осемте си крайника, обработвайки информация от различни химически и механични сензори", отбелязват изследователите.

Ръкавицата позволява здраво захващане на целта без упражняване на значителен натиск. Това е важно в работата на подводните археолози, които трябва да вдигат древни крехки предмети от морско дъно, без да ги повредят.