България и Северна Македония подписаха протокола към Договора за добросъседство
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юли 2022 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Северна Македония подписаха протокола към Договора за добросъседство

/КРОСС/ Външните министри на България и Северна Македония подписват двустранен протокол към Договора за добросъседство и приятелство.

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.

След церемонията по подписването министърът на външните работи Теодора Генчовска отбеляза, че е отчетен прогрес във всички пет секторни групи.

С 68 гласа "за" Събранието на Република Северна Македония вчера даде зелена светлина на правителството да приеме т.н. "френско предложение". Решението мина с гласовете на управляващия Социалдемократически съюз на Македония и албанските партии от управлението и опозицията. Именно по тази процедура, след като Скопие и София подпишат двустранен протокол, може да бъде одобрена преговорната рамка на Северна Македония с ЕС.

На практика обаче първата междуправителствена конференция няма да е същинското начало на преговори на Скопие с Брюксел. Това ще стане, едва когато властите в Скопие променят Конституцията си и впишат българите наравно с останалите народности елементи.

В хода на бъдещите преговори Европейската комисия ще следи дали се спазват въпросите на добросъседство, а България по всяко време ще може да наложи вето.