Николай Щерев: Подготвяме „Демонстрационни дни на предприемачеството“ по проекта CO WORKING
Секция: Интервюта
18 Юли 2022 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Щерев: Подготвяме „Демонстрационни дни на предприемачеството“ по  проекта CO WORKING

/КРОСС/ Как да се стимулира предприемаческата дейност на студенти и млади хора, които искат да стартират свой собствен бизнес? Това попитахме проф. д-р Николай Щерев, ръководител катедра "Индустриален бизнес" в УНСС.

- Г-н Щерев, вие сте ръководител на проекта „Насърчаване на предприемачеството чрез подкрепа на перспективни иновативни идеи чрез създаване на механизми за предваритерно инкубиране“ (CO WORKING), финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020 г. Каква е неговата идея?

 По този проект работим съвместно Надя Миронова, директор на Регионалния център на УНСС за дистанционно обучение, гр. Хасково. Тя координира всички дейности по него.  Проектът е съвместна работа между партньорите в България и Гърция. Ръководител е  иновационната зона Александър в Солун – най-голямата иновационна зона в Южна Македония. От гръцка страна участва  университетът Аристотел в Солун, най-големия държавен университет чрез факултета си по икономика, финанси и международна политика. А от българска страна освен УНСС, се включва и Национална компания индустриални зони. Идеята, върху която работим всички заедно, е да стимулираме академичното предприемачество на студентите. Разбира се по проекта е допустимо да участват и не студенти, както и  преподаватели и хора от общността в Хасково.

-  Какви дейности се извършват по проекта?

Предприети няколко типа дейности. Първата от тях е проучване на нагласите на младите хора и на заинтересованите лица, свързани със създаването на предприемаческата инфраструктура. Това, което е заложено като една от основните дейности, е създаването на предприемачески офис в Центъра за дистанционно обучение, гр. Хасково. В момента дейностите, свързани с проучването на студентските нагласи, идеи и желания да се включат в подобни инициативи, вече е направено. Организирахме също така и интервюта с представители на работодателски организации и общината, за да видим каква е нагласата те да подпомагат този процес. Предстои да привлечем и нови студенти от Хасково, които се записват сега в средата на септември. Там ще направим първата публична проява в Центъра за дистанционно обучение. Тя е озаглавена „Демонстрационни дни на предприемачеството“. Чрез нея ще се опитаме да привлечем нашите студенти, техни близки, познати, младежи в региона, да развиват свои предприемачески идеи. Следващата дейност, която ще стартира септември, след като идентифицираме желаещите студенти, е организирането на едни тренинг седмици.

-  Какво ще представляват те?

 В тях преподаватели от УНСС ще обучават студентите на това как се създава предприемачески бизнес, как се оценяват идеи. Всичко това е свързано с насърчаването на предприемаческия потенциал на младежите, и най-вече на студентите в Хасково. Вторият тип тренинг, който ще бъде организиран, е с колеги и преподаватели в точно определени дейности. Това, което е заложено в проекта, е да се организират седмици на обучение по търговско право, развитие и оценка на иновациите, финанси и счетоводство. Така ще може да се повиши предприемаческия потенциал на самите студенти. В същото време ще бъдат организирани и тренинг обучения за хора, които подпомагат целия процес. Така че да може, създавайки Центъра за академично предприемачество в Хасково, той да функционира самостоятелно. А не да чака непрекъснатото помощ от преподаватели от УНСС. Центърът трябва да има самостоятелен капацитет да насърчава и развива предприемачеството на студентите.

-  Ще има и мобилни консултантски звена. Те с какво ще се занимават?

Те ще играят ролята на оценителя. Тоест ще има седмица, в която екипите, които са участвали в обучението, ще могат да представят своите идеи пред този мобилен консултантски екип на УНСС. И съответно този консултантски екип ще може да дава идеи, препоръки, насоки. В момента обмисляме как да намерим евентуално финансиране, за да можем да наградим най-добрите една или две идеи, с не много голяма, но достатъчна сума. Така екипите на тези една или две идеи ще имат възможност да стартират собствен бизнес. Но всичко зависи от активната работа с институциите в Хасково. И възможността да се намери подходящо финансиране, така че да осигурим тази парична награда, която да бъде стимул на екипите да бъдат активни в рамките на тези тренировъчни дни.