Повече пари за отопление ще получат хората с ниски доходи
Секция: ПОЛИТИКА
19 Юли 2022 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече пари за отопление ще получат хората с ниски доходи

/КРОСС/ Повече пари за отопление през зимата ще получават вече хората с ниски доходи. Целевата помощ ще бъде увеличена със 100 лева. Одобрените ще получат 623 лева и 55 стотинки за целия отоплителен сезон.

Социалният министър увери, че критериите за отпускане на помощта са съобразени с увеличението на пенсиите. Георги Гьоков очаква, че тази година подкрепа ще получат около 50 000 души повече.

Божидар получава целева помощ за отопление от няколко години. Купува по няколко кубика дърва.

"Печката я паля отвечер почти. Иначе през деня рядко.", споделя той.

Възрастният мъж се реди на опашка, за да подаде заявление за помощта. Надява се да го одобрят и тази година, за да може да си купи дърва.

"Сега са станали 300 лева тези, които взимаме - с 50 лева са по-скъпи.", казва той.

Въпреки че 87% от хората, които получават помощта, се отопляват на твърдо гориво, размерът се определя от цената на тока.

"По методиката, изчислена по тази наредба, трябва да запазим размера за миналогодишния отоплителен сезон." - обяви Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика в оставка.

Заради динамиката в цените на енергоизточниците социалното министерство е предложило на правителството да увеличи помощта за отопление със 100 лева.

"Необходимите финансови средства в размер на 31 милиона лева са осигурени в рамките на бюджета на МТСП за 2022 година.", поясни социалният министър.

От министерството увериха, че ако се наложи, имат възможност да увеличат целевата помощ още веднъж по време на отоплителния сезон.

"При остри колебания на цени на енергоносители, на икономическата и социалната обстановка, влошаване през отоплителния сезон, имаме инструмент и средствата с които да реагираме", потвърди Иван Кръстев - зам.-министър на труда и социалната политика.

До момента в страната са подадени над 70 000 заявления за енергийна помощ. Условията за кандидатстване не са променени.

"Тези, които са работещи, да представят доходи за 6 месеца назад. Тези, които са безработни, трябва да имат регистрация на борсата поне 6 месеца. Да нямат фирми, да не са прехвърляли недвижимо имущество през последните 5 години.", обяснява Росен Китанов, главен социален работник към Дирекция „Социално подпомагане“, Благоевград.

Заявления за целева помощ за отопление ще се приемат до края на октомври.