Президентът: Спасителният път за България изисква морално съзряване и общи усилия
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юли 2022 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Спасителният път за България изисква морално съзряване и общи усилия

/КРОСС/ Слово на държавния глава Румен Радев по случай 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

Уважаеми г-н Кабаиванов, кмет на община Карлово,

Уважаеми г-н заместник-председател на Народното събрание,

Уважаеми конституционни съдии,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми г-н началник на отбраната,

Уважаеми г-н областен управител,

Уважаеми г-н председател на общинския съвет,

Ваши преосвещенства,

Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

Скъпи жители и гости на Карлово,

Скъпи съотечественици,

На днешната дата в Карлово се ражда Васил Иванов Кунчев. Своя земен живот той превръща в служение на каузата, която описва в писмото си до Каравелов: Да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът – в България, Тракия и Македония, пише Апостолът.

За Левски знаем много, но винаги остава чувството, че нещо от неговата личност остава скрито за нас. Спорим за годината на неговото раждане, търсим истината за предателството и не знаем къде почиват костите му. Наричаме Левски светец на националната революция. И както често се случва при светците, съдбата е забулила някои факти от житието, за да открои великия му смисъл.

Защото за да разберем Левски, не е достатъчно да четем биографичните справки. Левски трябва да бъде почувстван и преживян. Трябва да усетим смразяващия студ по зимните пътеки на неговите митарства, глада им с Ботев в румънската воденица, гнева срещу затворените врати и малодушието. Да усетим какво е да се бориш с интригите и предателствата на братята, за чиято свобода си заложил собствения си живот.

Да преживеем самотата на човек „отвсякъде гонен и всякъде приет“, отказал се от дом и семейство в името на една голяма идея. Да усетим поне частица от нравствената сила на Апостола, който ранен, окован и изправен пред бесило, нищо и никого не издаде, вярвайки, че националната революция ще победи накрая в ума и сърцата на българите и те ще извървят своя път към свободата.

В свещените покои на манастира ли дякон Игнатий е смирил душата си? Там ли е съзрял за подвига да се откаже от всичко лично в името на България? Там ли Апостолът е осъзнал, че свободата не ще дойде отвън, че „да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили“. Това е проста истина, но дори и днес всички се оказваме неспособни да обединим усилията си. Защото до простите истини се стига след дълъг път на морално съзряване и смирение.

Това е пътят пред всеки от нас и пред народа ни. Това е и спасителният път за България.

Вечна слава на великия карловец! Вечна памет за делото и името на Апостола на свободата!

 

Да живее България!