УНСС: Резултатите от национално проучване на административния капацитет на държавната администрация за 2021-ва година
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Юли 2022 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УНСС: Резултатите от национално проучване на административния капацитет на държавната администрация за 2021-ва година

/КРОСС/ Колко са държавните служители – много или недостатъчно, кои категории обхваща понятието „държавна администрация“ и какъв е техния административен капацитет за да могат да предоставят добро управление – това са въпроси на които отговаря новото изследване на нивото на Индекса на административния капацитет (ИАК) за изминалата 2021-ва година, проведено в сътрудничество на Университета за национално и световно стопанство, Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и Института по публична администрация.

На официално събитие в парк-хотел „Витоша“ на 22-ри юли от 11 часа ще бъдат представени резултатите от националното проучване на административния капацитет на държавната администрация в 24 области и на всички управленски нива. От аналитичния доклад ще се разбере в кои области през 2021-ва година държавната администрация има напредък и къде – изоставане, кои администрации имат добър капацитет и кои изостават, какво е нивото на интегралния показател за капацитет – Индекса на административен капацитет на държавната администрация и дали неговите стойности се увеличават или намаляват.

Изминалата 2021-ва година беше белязана от бурни обществено-политически събития, през по-голямата част от годината управляваше служебно правителство, дълго време не работеше и Народното събрание. Това, без съмнение, се отрази на работата на държавната администрация, както и редица други външни предизвикателства като задълбочаващата се пандемия от COVID 19. Лекото повишаване на ИАК през 2021-ва година, който през 2019-та се беше спаднал с два пункта, а през 2020-та си възвърна позициите от 2018-та, може да се обясни с известно мобилизиране на централната администрация, управлявана от правителство, съставено по-скоро на експертен принцип, отколкото на политически, както и с натрупания опит в борбата с пандемията. Високи са оценките на такива области като осигурения достъп до обществена информация, защитата на личните данни, разработването на стратегии, планове и програми. Има други области, в които се регистрира изоставане, като борбата с климатичните промени, устойчивото развитие, прилагането на ПЧП и системите за самооценка на администрацията.

Конкретните оценки по области и администрации, както и нивото на ИАК ще бъдат съобщени на официалното представяне на резултатите от националното проучване.