Най-търсеният модел на Porsche е Cayenne
Секция: Автомобили
21 Юли 2022 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-търсеният модел на Porsche е Cayenne

/КРОСС/ От всички модели на Porsche най-търсеният през първата половина на 2022 г. на пазара на нови автомобили остава Cayenne. За този период големият SUV на германската марка е продаден в тираж от 42 хиляди екземпляра. На второ място в гамата на Porsche паркира по-малкият Macan с 38 хиляди продадени бройки. Въпреки трудностите с осигуряването на компоненти за производство изцяло електрическият Taycan натрупва почти 19 хиляди продажби и изпреварва Panamera (15,6 хиляди доставки), съобщи "Труд бг".

През 2020 г. от завода излезе милионният Cayenne.

През това лято Cayenne празнува своята 20-а годишнина от въвеждането на първата генерация. Моделът се превърна в истински бестселър и надмина 1 милион продажби още през 2020 г. През изминалата 2021 г. са продадени над 80 000 екземпляра от първия SUV на марката.

Трите поколения Porsche Cayenne превърнаха модела в бестселър на марката.

В трудната актуална обстановка Porsche регистрира 5% общ спад на продажбите по целия свят в сравнение с първото полугодие на 2021 г. Пазарът на премиум автомобилите е силно засегнат не само от липсата на части за производство, но и от възобновяването на коронавирусната пандемия в Китай, войната в Украйна и икономическата криза. Най-голям е спадът на търсенето именно в Китай - 16%.

На европейския пазар обаче Porsche отбелязва 7% ръст, а конкретно на родния си пазар в Германия увеличението на продажбите е 5%. В САЩ германският производител се сблъсква с трудности при транспортирането на автомобилите заради нарушените канали за доставки. Въпреки това американци са закупили над 32 хиляди леки коли с марка Porsche.