Индексът на административният капацитет на държавната администрация нараства, показва национално проучване
Секция: ИКОНОМИКА
22 Юли 2022 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Индексът на административният капацитет на държавната администрация нараства, показва национално проучване

/КРОСС/ Индексът на административният капацитет на държавната администрация (ИАКДА) през 2021 г. е нараснал с 3,85 пункта спрямо 2020 година и е 109,21. Това стана ясно на представянето на резултатите от Национално проучване за индекса на административния капацитет на държавната администрация  за 2021 година, осъществено с финансовата помощ на Университета за национално и световно стопанство, Стопанската академия „Д. А. Ценов" и Института по публична администрация.

Данните бяха представени от проф. Борислав Борисов, изследовател в Института по икономика и политики към УНСС. На събитието присъстваха зам.-министърът на образованието и науката проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова, ректорите на УНСС и Стопанска академия "Димитър А. Ценов" - Свищов проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Марияна Божинова, зам.-ректорът на УНСС по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова, Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация, представители на министерствата на образованието и земеделието, храните и горите, преподаватели, анализатори и други.

„Особено важно значение за мен има факта, че оценката за административния капацитет се извършва от експерти като преподавателите и учените от УНСС, Стопанска академия "Димитър А. Ценов" - Свищов и Института по публична администрация", отбеляза зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова.

Представянето на резултатите от Национално проучване за ИАКДА за 2021 година беше открито от проф. д-р Цветана Стоянова. „Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие доброто управление се характеризира с прозрачност, отчетност, върховенство на закона, ефективност и справедливост", каза тя.

„Това изследване ще бъде много полезно за широк кръг от институции и хора. Резултатите несъмнено могат да послужат за взимането на по нататъшни управленски решения", отбеляза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров. 

„Това е пето изследване на административния капацитет. Правим го съвместно с УНСС, което пък доказва, че ежемесечно задълбочаваме сътрудничество между двата университета", каза зам.-ректорът на Свищовската академия проф. д-р Марияна Божинова.

Проф. Борислав Борисов, изследовател в Института по икономика и политики към УНСС, сподели по време на представянето на ИАКДА, че като цяло тенденцията е положителна. „Този индекс е един интегрален показател, който показва какъв е напредъка и респективно изоставането в капацитета на структурите на държавната администрация да предоставя добро управление. Той включва 24 компонента, изследвани са 91 централни и териториални администрации. За щастие този показател за 2021 г. показва ръст в сравнение с предходната 2020 г. През 2019 г. например имахме известно изоставане", каза изследователят в Института по икономика и политики към УНСС. По думите му изследването е важно с това да могат администрациите от различните йерархични управленски нива да преценят в кои области имат напредък или изоставане, откъде може да се черпи положителен опит и кои трябва да догонват останалите.

По време на представянето на резултатите на ИАКДА стана ясно, че в администрацията на изпълнителната власт на България през 2021 г. средногодишно работят 98 305 души, без тези в министерствата на вътрешните работи и отбраната, при  97 595 души за 2020 г. Тоест има увеличение от 710 души. Според данните в МВР през 2021 г. са работили 28 000 човека, а в армията - 28 000. Броят на заетите у нас в държавната администрация е около 17% т всички заети лица, показва още изследването. За ЕС този процент варира между 15-17% от 2000 г. насам, като през 2016 г. е 16%. Сред държавите членки, за които има данни, броят на държавните служители намалява най-значително в Словакия, Обединеното кралство и Италия. Докато в Румъния, Унгария и Словения се увеличава. Според изследването в частния сектор у нас работят 1 720 796 човека, или 75,64% от наетите.

Хората дават висока оценка на държавната администрация за борбата и с Ковид, за предприетите спешни мерки за защита на личните данни, за финансовия контрол, за осигурения достъп до обществена информация и други. Най-ниско са оценени прилагането на принципите на устойчивото развитие, стилът на управление и ръководство, който се оценява по-скоро като авторитарен, отколкото като либерален, прилагането на публично-частни партньорства, отчитането на рисковете, свързани с изменението на климата и други.

Числеността на държавната администрация винаги е била обект на критики, че е ненужно раздута, каза още проф. Борислав Борисов. Самата администрация обаче смята, че броят на служителите е недостатъчен, допълни той. "Това дава повод на политици през последните три десетилетия периодично да отварят темата за необходимостта от съкращения. Последното такова изявление беше за 15% съкращение до края на 2022 г. По наше мнение не е правилно такива цели да се поставят априори. Нужен е задълбочен структурен и функционален анализ", каза в заключение проф. Борисов.