Богатата на калий храна предпазва жените от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания
Секция: Наука
23 Юли 2022 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богатата на калий храна предпазва жените от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания

/КРОСС/ Европейски изследователи разкриха, че богатата на калий храна може да предпази жените от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания, съобщава „Geo News".

Храните с високо съдържание на калий включват сьомга, банани и авокадо, които също така могат да намалят негативното въздействие на солта.

"Добре известно е, че високата консумация на сол се свързва с повишено кръвно налягане и повишен риск от инфаркт и инсулт", казва авторът на изследването професор Лифърт Фогт от медицинските центрове на Амстердамския университет, Нидерландия, в съобщение за медиите.

"Здравните съвети са насочени към ограничаване на приема на сол, но това е трудно постижимо, когато храната ни включва преработени храни. Калият помага на организма да отделя повече натрий с урината. В нашето проучване калият в храната е свързан с най-големите ползи за здравето при жените."

За целите на проучването в Норфолк, Обединеното кралство, между 1993 и 1997 г. са набрани 24 963 доброволци на възраст от 40 до 70 години. Участниците са анкетирани за начина им на живот, изследователите измерват кръвното им налягане и вземат проба от урината, за да изследват приема на натрий и калий. Въпреки че в проучването са участвали както мъже, така и жени, изследователите са установили, че с увеличаването на консумацията на калий при жените кръвното налягане намалява. Това обаче е било доказано само при жените с висок прием на натрий.

"Резултатите показват, че калият помага за запазване на здравето на сърцето, но че жените имат по-голяма полза от мъжете", казва професор Фогт. "Връзката между калия и сърдечно-съдовите събития беше една и съща независимо от приема на сол, което предполага, че калият има и други начини за защита на сърцето освен увеличаването на отделянето на натрий."

При проследяването почти 20 години по-късно 55% от участниците са били в болница или са починали поради сърдечно-съдово заболяване. При анализа изследователите установяват, че при хората с най-висок прием на калий сред участниците рискът от сърдечно-съдово заболяване е бил с 13% по-нисък в сравнение с тези с по-нисък прием.

"Нашите открития показват, че здравословната за сърцето храна надхвърля ограничаването на солта и повишава съдържанието на калий", казва професор Фогт.

"Хранителните компании могат да помогнат, като заменят стандартната сол на основата на натрий с алтернативна калиева сол в преработените храни. Освен това всички трябва да даваме предимство на пресните, непреработени храни, тъй като те са богати на калий и бедни на сол."

Изследването е публикувано в списание „European Heart Journal".