Редица държави от ЕС не одобряват искането на ЕК да наложи задължително пестене на енергия
Секция: СВЯТ
25 Юли 2022 08:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Редица държави от ЕС не одобряват искането на ЕК да наложи задължително пестене на енергия

/КРОСС/ Поради очаквания недостиг на газ през зимата от eвропeйcĸитe дъpжaви ce иcĸa дa oгpaничaт пoтpeблeниeтo cи нa синьо гориво c пoнe 15% дo cлeдвaщaтa пpoлeт, ĸoeтo e чacт oт пo-шиpoĸ плaн нa Eвpoĸoмиcиятa зa cпpaвянe c нaмaлeнитe дocтaвĸи oт Pycия.

Бpюксел предcтaви в cpядa cтpaтeгия зa тoвa ĸaĸ cтpaнитe мoгaт дa ce пoдгoтвят зa зимния пepиoд, ĸoгaтo eнepгийнитe им нyжди ca мнoгo пo-гoлeми. Не закъсняха и реакциите на държави, които не са съгласни с това. Всички държави членки доброволно да намалят потреблението на газ с 15% от 1 август до края на март следващата година, предлагат от Европейската комисия. Целта е да се намали потреблението в контекста на войната в Украйна и намалените доставки на газ в от Русия. 12 държави, сред които и България, са с напълно или частично спрени доставки.

Според изчисленията на ЕК с тези 15% ще спестим 45 млрд. куб. м газ, което се равнява на почти една трета от доставките на Русия за ЕС през 2021 г. Целта е Европа да има газ не само за тази, но и за следващата зима и да останат незасегнати домакинствата, училищата и болниците.Едната идея за това е температурите да бъдат намалени в обществените сгради през зимата - тоест, да се намали потреблението на климатици. За момента всичко е на доброволен принцип, но ЕК стига и по-далеч.Комисията иска правомощия да наложи на държавите недоброволно намаление на потреблението на газ, което срещна огромна критика от голяма част от европейските държави.

Южните държави като Испания, Португалия и Гърция са много по-малко зависими от руския газ, но през лятото използват много енергия заради горещините.За да бъде прието подобно решение, трябва да има квалифицирано мнозинство - поне 15 държави членки или около 60% от населението на ЕС. На този фон - санкциите срещу Русия продължават, макар да се чуват все повече гласове, като например на унгарския премиер Виктор Орбан, според които те не са ефективни. Тепърва ще се правят изчисления как санкциите се отразяват на отделните държави в Евросъюза.