Зърнопроизводителите готвят протести срещу „безконтролния внос на слънчоглед от Украйна“
Секция: ИКОНОМИКА
27 Юли 2022 06:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зърнопроизводителите готвят протести срещу „безконтролния внос на слънчоглед от Украйна“

/КРОСС/ Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) започва протестни действия срещу безконтролния внос на слънчоглед и други селскостопански продукти от Украйна, веднага щом очакваното служебно правителство встъпи в длъжност. Председателят на НАЗ Костадин Костадинов обяви пред журналисти решението на Управителния съвет на браншовата организация, който заседава на земеделския форум "Дни на полето" в землището на добричкото село Поручик Гешаново.

"Ще затворим със селскостопанска техника пътища, по които минава основно вносът от Украйна – граничните контролно-пропускателни пунктове в Кардам, Силистра, Дунав мост, протести ще има и във вътрешността на страната", каза Костадинов. По думите му правителството в оставка е глухо за проблемите в земеделския бранш, всички вече мислят за избори, затова исканията ще бъдат поставени в декларация до очаквания служебен кабинет.

"Настояваме държавата да спазва законите и правилата, свързани с митническия и фитосанитарен контрол", каза председателят на НАЗ. Костадинов заяви, че от 16 юни до сега в България са внесени 280 хиляди тона украински слънчоглед, който директно е постъпил в преработвателни предприятия, откъдето произведеният продукт се представя като български, без да се мисли за здравето на потребителите.

От безконтролния внос ще пострадат и малките, и средните земеделски производители, защото нямат складове за съхранение на реколтата и търговците ще изкупят слънчогледовото семе на ниски цени. А ни очаква нова стопанска година, есенна сеитба с пет пъти по-скъпи торове и високи наемни цени на започващите търгове за държавни ниви, добави председателят на НАЗ.а