Tesla започва в Тексас масовото производство на батериите 4680
Секция: Технологии
27 Юли 2022 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Tesla започва в Тексас масовото производство на батериите 4680

/КРОСС/ Още тази година произвежданите в САЩ електромобили ще бъдат оборудвани със захранващите елементи от ново поколение. В рамките на следващите два месеца автомобилната компания на Илън Мъск ще започне в Гигафабрика Тексас производството на първите партиди батерии 4680. Тяхното масово производство трябва да започне към началото на зимата. Акумулаторните блокове с новите батерии излизат по-евтино в сравнение с използваните към днешен ден батерии 2170, като същевременно те акумулират 5 пъти повече електрическа енергия.

През последните няколко месеца Tesla сподели съвсем малко информация за батериите 4680, които бяха официално представени по време на голямата презентация Battery Day. Според изданието Electrek, това мълчание е изнервило инвеститорите, понеже новата технология се счита за критично важна за бъдещите проекти на компанията.

Сега, с излизането на новия тримесечен финансов отчет Tesla успокои всички със своето изявление, че производството на новите батерии ще започне съвсем скоро.

Компанията сподели, че по време на тестовете на първите пробни партиди са възникнали проблеми с технологията за използването на сухи електроди. Но сега тези проблеми са решени и компанията започва да използва новите батерии в сглобяваните в Гигафабрика Тексас електромобили.

Добавени са нови поточни линии и е инсталирано новото оборудване. Целта на Tesla е през 3-тото тримесечие в гигантската фабрика в Тексас да започне производството на нови батерии, достатъчни за сглобяването на 1000 електромобила седмично. Първи батериите 4680 ще получат електрическият кросоувър Model Y, а от следващата година - електрическият пикап Cybertruck.