Варна отбелязва 144-ата годишнина от Освобождението си от османско иго
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2022 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Варна отбелязва 144-ата годишнина от Освобождението си от османско иго

/КРОСС/ Варна ще отбележи 144 г. от Освобождението на града с молебен и концерт.

На 27-ми юли (сряда) от 09:30 ч. е началото на благодарствения молебен, след който ще бъдат положени венци пред паметника на руските войски в двора на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил" на улица „27 юли".

От 20.30 ч. на площад „Независимост" ще проведе концерт с участието на Симфоничния оркестър на Държавна опера - Варна и солисти с диригент Петър Тулешков. Програмата включва творби от Асен Карастоянов, Виктор Райчев, Щраус, Калман, Лехар и Офенбах.

На 27 юли 1878 година руски войски от XIV Брянски полк навлизат във Варна и освобождават града от османска власт. Варна е последният български град, освободен от турско робство по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Свободата идва трудно, в мъчително очакване и в резултат на дълга дипломатическа война.

Винаги си припомняме как на този ден, разгневен от протакането на турския гарнизон да се изтегли от града генерал А. Столипин лично взел разпореждане от турското правителство за предаването на Варна и връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: „А теперь убирайся из Варньi".

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!