Софийската опера се извисява на върховете край Белоградчик
Секция: КУЛТУРА
27 Юли 2022 20:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийската опера се извисява на върховете край Белоградчик Трупата ще представи оперните шедьоври "Набуко", "Аида" и "Норма", премиерния балет бижу "Хиляда и една нощ" и любимият летен мюзикъл "Mamma Mia!"

/КРОСС/ За седма поредна година Софийската опера и балет ще се извиси на върховете край Белоградчик, като талантливата трупа ще представи част от своя богат репертоар в различните жанрове. Между 5 и 21 август едно от забележителните природни богатства на България - Белоградчишките скали отново ще се превърне в магична сцена под звездното небе за фестивала "Опера на върховете".

Фестивалът е новаторска инициатива на директора на Софийска опера - именития режисьор акад. Пламен Карталов. Неговите нестандартни сценични решения доведоха до оригиналната идея за провеждането на оперни и балетни постановки сред магическата красота на Белоградчишките скали. Сред този природен феномен оперната и балетна музика, изпълнена от солистите, хора и оркестъра на Софийска опера, звучи още по-величествено.

В августовските дни зрителите ще преживеят оперните истории на "Набуко" и "Аида" от Джузепе Верди, "Норма" от Винченцо Белини, както и балетната приказка "Хиляда и една нощ" от Фикрет Амиров и вечния мюзикъл "Mamma Mia!" от Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

Откриването на фестивала "Опера на върховете" ще се състои на 5 август със знаменитата опера "Набуко" от Верди. Диригент ще бъде Деаян Савич, режисьор е Пламен Карталов.

На 6 август ще бъде представена другата вечна опера на Джузепе Верди - невероятната „Аида" на аржентински режисьор Уго де Ана.

На 7 август на сцената ще изгрее „Норма" от Винченцо Белини отново под режисурата на Уго де Ана.

На 12, 13 и 14 август зрителите ще се пренесат в „Хиляда и една нощ" с балета от Фикрет Амиров. Премиерата на спектакъла под режисурата и хореографията на изтъкатия азербайджански балетист Елдар Алиев бе през май и предизвика фурор сред зрителите.

На 18, 19, 20 и 21 август ще бъде представен емблематичният мюзикъл „Mamma Mia!" по музика на Бени Андершон и Бьорн Улвеус, в който звучат вечните песни на АВВА. Ефектната режисура е на маестро Пламен Карталов, чиято основна заслуга не е само че поставя за пръв път в България хитовия мюзикъл. Директорът на Софийска опера създава един различен спектакъл, койта не е на реплика на тези в Лондон и Бродуей.

На 26 и 27 август, както и на 1, 2 и 3 септември в рамките на фестивала ще се състоят общо пет концерта с участието на ансамбъл "Българе" и "Багатур", на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният", оркестър "Филип Кутев", Врачанската филхармония, женски хор "Ваня Монева", Деси Добрева, Невена Цонева, както и на известни актьори.

Белоградчишките скали са световно признато истинско чудо на природата и се славят с удивителната си красота. По пътя към тях се минава през древната Белоградчишка крепост, построена още по времето на Римската империя, синоним на мъжеството и стремежа за свободата на българите от Северозападна България.

Много гости идват да се насладят на оперното и балетното изкуство под открито небе. "За поредна година общинското ръководство, което натрупа опит в организацията на фестивала, ще положи усилия зрителите и гостите да са чувстват максимално комфортно и да изживеят незабравими мигове с балетното и оперното изкуство сред феерията на Белоградчишките скали, които са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта", каза зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов.

"Вдъхновен от новаторството и нестандартните идеи на маестро Пламен Карталов, етният фестивал „Опера на върховете-Белоградчишки скали" вече се превръща в традиция като национално и международно културно събитие и привлича меломаните от близо и далеч под открито небе в Белоградчик, сред величествения естествен декор", допълни Младенов.

"Сред удивителната красота на скалния феномен публиката има възможност да усети магическото сливане на природа и музика, по нов начин да види и почувства шедьоврите на музиката, а съчетанието на магнетичното място и майсторските изпълнения на певци, балетни артисти и оркестранти, остават незабравим спомен. Спомен, който кара публиката отново да се завръща и гледа опера и балет под открито небе, да се вълнува от прекрасните срещи с музиката на Верди, Белини, Амиров, Андершон, Улвеус и професионалните изпълнения на артистите от Софийската опера и балет", каза зам.-кметът на Белоградчик.

Цялата програма на Фестивала "Опера на върховете" - Белоградчишки скали