„Еразъм+“: 44 европейски университета ще се включат в трансгранично сътрудничество
Секция: Наука
27 Юли 2022 18:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Еразъм+“: 44 европейски университета ще се включат в трансгранично сътрудничество

/КРОСС/ Европейската комисия обяви резултатите от поканата за представяне на предложения за 2022 г. по инициативата „Европейски университети": с рекорден бюджет от 272 милиона евро от „Еразъм+" 16 съществуващи алиансa по инициативата ще продължат да получават подкрепа, а четири нови алианса ще могат да започнат сътрудничеството помежду си.

Заедно с 24-те алианса, избрани през 2020 г., понастоящем общо 44 алианса по инициативата „Европейски университети" обединяват 340 висши училища в столиците и отдалечените региони на 31 държави. Алиансите по инициативата „Европейски университети" са алианси на висши училища от цяла Европа, които си сътрудничат в областта на образованието, научните изследвания и иновациите в полза на студентите, преподавателите и обществото.

Всеки алианс получава бюджет в размер до 14,4 милиона евро от програмата „Еразъм+" за четири години. Това е значително увеличение в сравнение с максималния размер от 5 милиона евро за три години в рамките на предишни покани за представяне на предложения по „Еразъм+".

През есента на 2022 г. Комисията ще стартира следващата покана за представяне на предложения по „Еразъм+" с цел да предложи финансиране за съществуващите алианси и да се създадат нови такива.