Традиционният Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград започват днес
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Юли 2022 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Традиционният Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград започват днес

/КРОСС/ Гости от три континента ще опитат вкуса на прочутото капанско кисело мляко в Разград. Лудогорският град за три дни отново ще се превърне в столица на традиционния български продукт, художествените занаяти и екзотичните ритми, каза за БТА Цветана Бенонова, главен експерт в отдел „Култура, религиозни и младежки дейности" в Община Разград.

Традиционният Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград започва днес. В основата на този международен арт фестивал е славата на капанското киceлo мляко. „Качествата на българското кисело мляко са оценени от дълбока древност. Уникално на вкус и аромат е и прословутото капанско кисело мляко. То е толкова гъсто, че когато се обърне гювечето с мляко, не пада, стои твърдо като сирене", обясни Бенонова.

По думите й никой от майсторките обаче не издава рецептата му, а онези, които я владеят само малко открехват завесата, като казват, че е най-важна закваската, за да стане гъсто и каймаклия, че трябва да се уцели точната температура или да се сипва от високо, както и това, че не трябва да престои, за да няма суруватка. Други смятат, че може би тайната на киселото мляко е в мистериозната билка, която кравите похапват само на два хълма, които единствено гецовлии знаят къде са. Прочутите майстори на киселото мляко допълват, че капанското кисело мляко е вълшебно - от него малките деца оздравяват, а старите баби се разхубавяват", каза експертът.

Тя добави, че в миналото едното от качествата, по които капанците си избирали своите снахи, било умението да подквасват кисело мляко. Традиционна изява в празничния афиш е забавното състезание „Да правим таратор, а не терор". В надпреварата сръчност и бързина ще покажат отбори от гостуващите танцови състави. Преди последното дефиле на фолклорните състави в събота пък е откритата сцена „Танцувай с нас", която включва демонстрации на клубовете по танци и състави за автентичен фолклор.

През трите празнични дни в целодневния базар своите творби ще предлагат повече от 100 майстори-занаятчии от различни краища на страната. Площадът в центъра на града ще бъде изпъстрен с млечни продукти и вкусотии от местната кухня, изделия от керамика, красиви дърворезби и икони, пчелни продукти.