Иван Иванов: Контролната дейност, която ние засилихме, даде своя ефект
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юли 2022 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Иванов: Контролната дейност, която ние засилихме, даде своя ефект

/КРОСС/  Министерството на земеделието е единственото, което се управлява със смесен екип между БСП и Продължаваме промяната. В коалиционното споразумение беше записано, че Българска агенция по безопасност на храните трябва да излезе от рамките на Министерство на земеделието, спазвайки принципа изпълнението да бъде отделено от контрола. В тази връзка управлението на Агенцията беше дадено под прекия контрол на Продължаваме промяната - проф. Даскалов и ресорния зам.-министър Христанов. Техните проверки по ГКПП "Капитан Андреево" показаха доста нарушения. Това коментира министърът на земеделието в оставка Иван Иванов.

Оттук нататък, по думите му, ангажимент на служебния кабинет е каква политика ще провежда по отношение на държавния контрол. Контролната дейност, която ние засилихме, даде своя ефект - не само по отношение на БАБХ, но и на ДФ Земеделие и Изпълнителна агенция по горите.

Над 25 хил. проверки са направени във всяка една от структурите. Установени са нарушения почти във всеки сектор.

Имало е лежерност в работата на тези структури. Сега когато ги мотивирахме с по-високо възнаграждение, резултатите са по-добри. Напр. проверки в животновъдни обекти - около 1 400 сме направили по различни сигнали, за съжаление 30 % от тях се оказват с доста тежки нарушения, обясни министър Иванов.

Наказанието за нарушителите е лишаване от субсидии и предаване на прокуратурата.