Даниел Смилов: Служебното правителство трябва да върне „Газпром“ обратно в България
Секция: Анализи
28 Юли 2022 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Даниел Смилов: Служебното правителство трябва да върне „Газпром“ обратно в България

/КРОСС/  Голяма част от хората са притеснени за икономиката. В безпрецедентни кризи сме. Голяма част от това, което хората виждат като икономически проблеми не е резултат от дейността на правителството. Това е външно привнесена инфлация, енергийни политики от страна на Русия, която използва газа като оръжие във войната спрямо Украйна". Това коментира в "Тази сутрин" политологът Даниел Смилов.

Всички, които говорят, че трябва да се закачим на „Газпром", за да си осигурим стабилност на енергетиката, трябва да се замислят. Това е смешен аргумент, заяви той.

Задачата на служебното правителство оттук нататък е да намери нов траен и дългосрочен ангажимент от страна на други източници на природен газ, на мнение е Смилов.

Задачата на служебното правителство ще е да върне спокойствието в гражданите. Единственият начин е да върне „Газпром" обратно в България. Аз също съм „за" алтернативни доставки, но геополитиката и инфраструктурата в енергетиката не ни дават възможност да имаме кой знае колко алтернативи от „Газпром". Това е генерален проблем на българските правителство през последните години, каза от своя страна политологът Слави Василев. По думите му българското правителство се е отказало от „Газпром", а не „Газпром" от българския пазар.