Предвижда се изключение от забраната за косене на тревата, ако площите са от Натура 2000
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юли 2022 20:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предвижда се изключение от забраната за косене на тревата, ако площите са от Натура 2000

/КРОСС/  С допълнението на заповед от 22 юли 2022 г. на министъра на земеделието д-р Иван Иванов, за площите в защитени зони Натура 2000 се предвижда изключение от въведената забрана земеделските стопани да не извършват косене на тревата.

С допълнително въведения срок за забрана за косене от 25.07.2022г. до 07.08.2022 г., съгласно заповедта на министъра на земеделието, земеделските стопани, обработващи площи в защитени територии, са възпрепятствани да косят трева и стопаните са лишени от възможността да осигурят сено за изхранване на животните в този период, което допълнително затруднява дейността им.

Поради тази причина в предложеното допълнение на заповедта за площите по Натура 2000 е предвидена възможност за косенето на трева, но само при условие, че се спазват препоръките, предвидени в заповедите на министъра на околната среда и водите косенето да се извършва ръчно или с косачки за бавно косене от центъра към периферията или от единия край на площта към другия с ниска скорост.

За прилагане на мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. се предвижда, че финансовата помощ се предоставя за спазване на забраните за земеделска дейност, включени в издадените от министъра на околната среда и водите заповеди за обявяване на съответната защитена зона.