Митрофанова: Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако София пожелае
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юли 2022 19:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрофанова: Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако София пожелае Русия продължава да настоява на схемата си за плащане

/КРОСС/ Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако София пожелае, договорът с "Газпром" е валиден. Руският посланик в България Елеонора Митрофанова заяви това на 28 юли, коментирайки доклада на специална комисия за дейността на "Булгаргаз" във връзка с доставките на руски газ.

"Договорът е валиден до края на тази година. Така че във всеки момент, когато българската страна реши да плати по схемата, изисквана от "Газпром", доставките ще бъдат възобновени. Мисля, че всичко е възможно, всичко зависи само от политическата воля и сериозния прагматизъм", каза тя в ефира на телевизионния канал "Россия 24".

Руският енергиен гигант спря доставките на синьото гориво за България на 27 април, като в "Булгаргаз" ЕАД, бе получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи", съобщи в официалното съобщение ведомството.

От Министерството на енерегетиката допълниха, че след извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.