Министерството на околната среда и водите обяви за защитена зона „Камчия“
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юли 2022 20:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на околната среда и водите обяви за защитена зона „Камчия“

/КРОСС/  Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов подписа заповед за обявяването на нова защитена зона „Камчия" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Под защита ще са близо 129 200 декара, от които 7500 декара са морски пространства. Зоната обхваща и опазва постоянно покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, тинесто-песъчливи крайбрежни площи, които не са покрити или са едва покрити с морска вода, обширни плитки заливи, зараждащи се подвижни дюни и такива по крайбрежната ивица (бели дюни), неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни), облесени дюни, както и подводни морски пещери.

Според заповедта, под защита в тази зона са и алувиални гори, крайречни смесени гори, панонски гори. По Закона за биологичното разнообразие в заповедта са описани и опазването на местообитанията на някои видове бозайници като европейски вълк, видра, пъстър пор, лалугер, афала, муткур (морска свиня), шипоопашата, шипобедрена и обикновена блатна костенурка, както и няколко вида риби и безгръбначни и други. Територията на Зона „Камчия" е в землищата на селата Близнаци, Дъбравино, Круша, Китка, Равна гора и Садово, община Аврен, област Варна; селата Венелин, Горен чифлик и Гроздьово, гр. Долни чифлик, селата Ново Оряхово, Нова Шипка, Пчелник, Старо Оряхово и Шкорпиловци, община Долни чифлик, област Варна.

Обявяването на режимите на защитената зона се прави с цел предприемане на своевременни стъпки по стартиралата наказателна процедура срещу България заради неизпълнение на задълженията й по директивата за местообитанията. „Заповедта за зона „Камчия" с тези допълнителни режими на защита е трябвало да бъде издадена до 2014 г. Така, заради неизпълнението на Директивата за местообитанията и липсата на тези решения, ЕК заведе дело срещу България в Съда на ЕС. С тази заповед ще преодолеем още една наказателна процедура срещу страната ни, а именно тази за липсата на мерки за опазване на китоподобните в морските ни защитени зони", каза министър Борислав Сандов.

В границите на защитената зона основните забрани са за: състезания с МПС, движение на мотоциклети, ATV, бъгита (в неурбанизирани територии и извън съществуващите пътища); умишлено разпространяване на неместни видове; отводняване на крайбрежни заливаеми ивици на реки и блата; увреждане и унищожаване на естествената растителност в крайбрежната плажна ивица и в дюни; използване на тралове; изграждане на постоянни конструкции, изкуствени подводни рифове и острови върху морските местообитания; промяна в начина на трайно ползване, разораване, залесяване; търсене и проучване на полезни изкопаеми и употреба на торове; използване на води за напояване; палене на стърнища и извеждане на сечи в крайречни естествени гори и крайречни дървесни ивици в 15-метровата зона около постоянни водни течения. Забранява се преминаването или паркирането на превозни средства, ремаркета, полуремаркета, кемпери и каравани, както и риболовът с хрилни мрежи, като забраната влиза в сила от 01.03.2023 г.

Недопустимо е извършването на сеизмични проучвания без проведена оценка за степента на въздействие върху зоната в границите на защитената зона и буфер от един километър около нея.