Христофор Караджов: Интересът към темата „Войната в Украйна" рязко спадна
Секция: Коментари
30 Юли 2022 06:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христофор Караджов: Интересът към темата „Войната в Украйна" рязко спадна

/КРОСС/ Дигиталната война не е по-страшна от това да те убият с куршуми, бомби или гранати, но е много влиятелна. Отразява се силно на това как се развива другата война. Това е нова реалност. Пропаганда във войната е имало винаги, но начинът, по който се случва сега, е доста различен - много по-бърз и по начини, които не се забелязват от публиката. Това коментира в „Денят на живо" по NOVA NEWS преподавателят по журналистика в Калифорнийския университет Христофор Караджов.

„Интересът към темата „Украйна", към темата „Войната в Украйна" рязко спадна. Това е нормално развитие за всяка новинарска тема. От гледна точка на медиите и обществения интерес това е просто още една тема. Не е неочаквано. Това, което е интересно да се види, е дали този стихващ обществен интерес ще доведе и до промяна в политиките", коментира още той.

По думите на преподавателя това, което в момента много силно обединява хората в САЩ, е усещането, че Русия е агресор, държава, която е заплаха, включително и за националната сигурност на Щатите. „Нещо, което преди години сенатор Маккейн го твърдеше, Обама го каза, но някак си нямаше повод, разбиране сред публиката, че това е така. Защото бяха минали години след края на Студената война. Минават 15 години и някак това усещане за неприязън се заличава. Сега то се поднови", подчерта той.

Според Караджов култът към украинския президент Володимир Зеленски е започнал да избледнява. „Някак от февруари досега... В началото беше „уау", сега едно от нещата, които се случват в света", посочи той.

Той цитира доклади, според които броят на „тролските" включвания е нараснал буквално пет пъти в нощта на 24 февруари. „На кремълска страна. Просто фантастични цифри. Нещо, което го знаем като впечатление, но когато видиш точния отчет - се хващаш за главата. Това вече започва да бъде проблем от гледна точка на подаването на качествена информация и воденето на нормална дискусия", отбеляза преподавателят.