Българската държава ще следи еко замърсяването от мини в Босилеградско
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юли 2022 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската държава ще следи еко замърсяването от мини в Босилеградско

/КРОСС/ Българските институции ще работи активно срещу еко замърсяване от мини за добив на тежки метали в Босилеградско, Република Сърбия, от което страда българското малцинство там, и от рисковете за трансгранично замърсяване на българска територия. Това стана ясно от заседание на парламентарната Комисия за политиките за българите извън страната. Председателката на комисията Антоанета Цонева събра в сряда в зала "Изток" на Народното събрание висши представители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на външните работи (МВнР), граждански организации от Босилеград и Кюстендил и журналисти от БНТ, работили по случая и пострадали.

Екип на БНТ от предаването "Следите остават" е бил нападнат на 14 юни с камъни пред мина "Подвирове" в босилеградското село Караманица. "Искахме да проверим дали има опасност от заразяване на цялата Кюстендилска област и вярно ли е, че мината работи без Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и без хвостохранилище, както казват екоактивистите от Босилеград", обясни Богдана Лазарова. Още на пътя преди входа на мината "Босил-Метал" обаче директорът на ѝ Миодраг Вукайлович и негови служители са замеряли с камъни тв екипа.

Българският консул в Ниш Димитър Цанев обясни пред комисията, който веднага е пристигнал на място, че е заведено криминално дело по случая. А референтът за Сърбия в дирекция "Югоизточна Европа" на МВнР Десислава Чакърова съобщи, че още на 16 юни е била връчена протестна нота на сръбския посланик у нас Желко Йович. Той заявил, че не вижда политически или националистически характер в него, а само криминален, и по-късно е посетил мястото на инцидента.

"Инцидентът е тежък, но трябва да сме наясно в каква степен е това трансгранично замърсяване. От 2019 г. трябва да има двустранна комисия на ниво зам.-министри, които да се занимават с проблеми по експлоатацията на тази мина. Г-н министър, има ли напредък по темата? Освен това сте бил активист срещу тази мина в Босилеград преди", обърна се Антоанета Цонева към вицепремиера и екоминистър Борислав Сандов.

"МОСВ извършва периодични мониторинги на река Драговищица и другите реки в района, но само в едно измерване, през 2017 г., е отчетено минимално превишение на нормата за живак, а за никел, олово, кадмий и арсен не са установени замърсявания", каза министърът. Но уточни, че подобни промишлени замърсявания често пъти са залпови и ако не се измери след часове, после трудно може то да се установи.

Сандов призна, че България е пропуснала да участва в съвместен ОВОС със Сърбия, след като е проспала такава покана през 2016 г. След 2019-а МОСВ е поискало да се включи като засегната страна и има обещание да получи до ноември покана за съвместен ОВОС.

Сандов се съгласи с упреците на екоактивисти от Западните покрайнини, че България не е била достатъчно заинтересована по въпроса досега, но за това вина имат неговите предшественици. И декларира, че ековедомството ще подпомагане Сърбия в преговорите ѝ с ЕС по глава "Околна среда", за да може да изгради административен капацитет по проекти, застрашаващи околната среда, което е и превенция на трансгранично замърсяване.

Д-р Андрей Янев от Граждански комитет Западни покрайнини се позова на изследване на сръбската професорка Драгана Джорджевич, която е взимала десетки проби от водите в района на мината и е установила 5-а степен на замърсяване на определени места, което значи негодни за пиене. По думите му, смъртността на заболелите от рак в Босилеградско е чувствително по-висока от останалите части на Сърбия.